Paino ja tilavuus?

Kaikki rahtiyritykset käsittelevät paino ja tilavuus suhdetta niin että ne harmonisoivat toisiaan tiettyyn rajaan. Perusteluna on paketin viemä tila (tilavuus) ja sen vaikutus rahtihintaan, painon lisäksi(kg).

JetCarrier operoi kertoimella 1:4,5 lentorahdissa ja 1:1 merirahdsissa. Tämä tarkoittaa sitä, että lentopaketti voi olla 4,5 suurempi tilavuudeltaan kuin painoltaan, niin se hinnoitellaan kuitenkin todellisen painonsa mukaan. Merirahdissa suhde on 1:1, tarkoittaa että 1 kg = 1 dm3.

Paljonko on 1 dm3?
1 dm3 on yhtä kuin 1 liter, eli niin paljon kuin 1 litra vettä vie tilaa. Rinnastaaksesi tämän johonkin tuttuun asiaan, niin voit verrata esim. 1 litran maito- tai mehutölkkiin. Tässä vertauksessa suhde on kutakuinkin  1:1, se painaa noin 1 kg ja sen tilavuus on 1 liter. Tämä tarkoittaa sitä että voita lähettää paketin joka painaa 1 kg ja sen tilavuus on 4 ja puoli maitotölkkiä hintaan joka näkyy taulukossa 1 kg/4,5dm3 kohdassa lentorahti. Katso alla esimerkit tilavuuden mittaamiseen niin lento- kuin merirahtiin.

esker-fly

Painon ja tilavuuden suhde lentorahtia laskettaessa.

esker-sjo

Painon ja tilavuuden suhde merirahtia laskettaessa.

Miksi emme voi käyttää ainoastaan painoa laskuttaessa?
DSe olisi tietenkin helpointa, mutta se on joidenkin tuotteiden kohdalla mahdotonta, esimerkiksi tyyny, joka ei paina paljoa mutta vie rutkasti tilaa lentokoneen ruumassa. Jos tyyny painaa noin 100 grammaa ja lähetämme 10 000 tyynyä, täyttyy ruuma ja ainoastaan 1/10 painosta on käytetty. Jos maksamme lentorahditsijalle ainoastaan 1000 kg edestä ja täytämme koko ruuman, etsivät he nopeasti kiinnostavampaa tavaraa rahdiksi. Lopputulos on että myös tilavuudesta on laskutettava rahdittaessa.